Krem gruszkowo - serowy
Nie bójmy się ciekawych połączeń, które mogą zaskoczyć naszych gości i przekonać nawet najbardziej opornych. Letni czas zachęca do smakowania nowych pomysłów kulinarnych. Proponuję elegancką zupę szczególnie tym, którzy rozkoszują się smakami serów.
15 dag sera pleśniowego, 1, 5 l bulionu drobiowego, 3 średnie gruszki, 2 łodygi selera naciowego, sok z połowy cytryny, łyżka śmietany 18%, szklanka wody, sól i pieprz
Gruszki obieramy, usuwamy z nich gniazda, a następnie kroimy i wrzucamy je do garnka. Kroimy również seler naciowy i dodajemy do gruszek. Wszystko podlewamy odrobiną wody i gotujemy. Kiedy wszystkie składniki będą miękkie, blenderujemy je na gładką masę. Całość zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem drobiowym i gotujemy na małym ogniu. Ser pleśniowy kroimy w kostkę i dodajemy do zupy, czekamy chwilę aż się rozpuści. Doprawiamy solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany, cały czas gotując zupę na małym ogniu.
Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!