TELEFON DO REDAKCJI: +48 62 766 07 17
Augustyna, Ingi, Jaromira 26 Lutego 2020, 08:08
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Kotlety ryżowe z kalafiorem

Kotlety ryżowe z kalafiorem

Składniki
320 g ugotowanego ryżu
1 kalafior, z liśćmi (około 500 g)
1 kostka bulionu warzywnego
450 g wody
pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
1 duża cebula, pokrojona w ćwiartki
1 jajko
30 g mąki pszennej
20 g bułki tartej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mielonego pieprzu
czarnego
150 g śmietany 30% tłuszczu
20 g masła
½ łyżeczki granulowanego czosnku
olej do natłuszczenia blachy

Sposób przygotowania
Umyty kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy al dente. Liście kalafiora bardzo drobno szatkujemy lub blendujemy a następnie gotujemy ok. 15 min. z kostką rosołową. Po tym czasie znów możemy zblendować powstały wywar. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Blachę wykładamy papierem i smarujemy niewielką ilością oleju. Siekamy drobno natkę pietruszki, czosnek i cebulę. Składniki wrzucamy do miski, dodajemy ugotowany kalafior, rozgniatamy widelcem lub ubijaczką do ziemniaków, mieszamy. Dodajemy ugotowany ryż, jajko, 20 g mąki, bułkę tartą, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu i mieszamy, najlepiej za pomocą ręki. Z masy formujemy kotleciki i układamy je na blasze do pieczenia. Pieczemy 25 min. Upieczone kotleciki odstawiamy na 5 min. W tym czasie przygotowujemy sos. W garnku zostawiamy 200 g wywaru z liści kalafiora, dodajemy śmietanę, masło, 10 g mąki, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu i czosnek granulowany. Gotujemy, aż sos delikatnie zgęstnieje. Kotlety polewamy sosem. Ryżowe pulpety z kalafiorem podajemy na ciepło.

Co musisz wiedzieć o kalafiorze?

Kalafior oprócz bogactwa składników mineralnych i witamin może pochwalić się udowodnioną skutecznością w walce z nowotworami. Kalafior pozytywnie oddziałuje na nasz mózg, nerki, wspiera układ trawienny, działa przeciwzapalnie i jest bogaty w antyoksydanty. Jadalną częścią kalafiora jest kwiatostan. Pochodzi z Cypru, dlatego na początku nazywano go kapustą cypryjską. Jego plusem jest wszechstronność: można jeść go na surowo, gotować, grillować, piec, robić z niego sałatki, zupy, lody, a nawet spody do pizzy.

opracowanie i zdjęcie: Justyna Wojczyńska / www.figazmakiem.art

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!