Koktajl malinowo - brzoskwiniowy
Składniki
250 g malin
2 brzoskwinie
250 ml mleka
1 łyżka miodu
Sposób przygotowania
Usuwamy pestkę z brzoskwiń i kroimy owoc na kawałki. Maliny myjemy i wkładamy do pojemnika blendera razem z brzoskwiniami. Dolewamy mleko i słodzimy. Całość miksujemy. Możemy podać np. z lodami waniliowymi.
Koktajl malinowo – jarmużowy
Składniki
Warstwa zielona:
100 g jarmużu
150 ml wody
niegazowanej
½ jabłka, 1 banan
1 łyżeczka miodu
Warstwa malinowa:
200 g malin
2 łyżeczki miodu
2 łyżki jogurtu
naturalnego
Wykonanie:
Warstwa zielona: Jabłko i banana obieramy i miksujemy razem z jarmużem, wodą i miodem. Dosładzamy miodem w razie potrzeby.
Warstwa malinowa: Wszystkie składniki miksujemy. Koktajl zielony przelewamy do 2 szklanek,
na niego powoli wylewamy warstwę różową. Dekorujemy malinami i kawałkami jarmużu. Podajemy od razu lub po schłodzeniu.
Ciekawostka
Na dobę przed rozdaniem Oskarów odbywa się gala wręczenia Złotych Malin, czyli „nagród” za najgorsze filmy. Nazwa nagrody pochodzi od angielskiego idiomu „blowing a raspberry” co oznacza wystawienie języka i lekceważące prychnięcie. Złote Maliny nie są odbierane przez laureatów, jednak w historii odebrały ją 4 osoby. Jedyną osobą, która w tym samym roku dostała Złotą Malinę i Oskara za różne filmy jest Sandra Bullock.
opracowanie i Zdjęcie: Justyna Wojczyńska / www.figazmakiem.art
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!