TELEFON DO REDAKCJI: +48 62 766 07 17
Augustyna, Ingi, Jaromira 18 Sierpnia 2019, 15:41
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Kajmak waniliowy

Kajmak doulce de leche / waniliowy

Sposób łatwy – tradycyjny kajmak:

Składniki:
1 puszka
słodzonego mleka
skondensowanego

Wykonanie: Dno garnka z grubym dnem wykładamy bawełnianą ścierką. Wkładamy zamkniętą puszkę z mlekiem i wlewamy gorącą wodę tak, by zakryła puszkę. Przykryty garnek gotujemy przez 2-3 godziny na małym ogniu. Woda powinna delikatnie bulgotać. Pilnujemy, by puszka była przykryta wodą. Jeśli nie jest – uzupełniamy poziom wody. Po ugotowaniu studzimy puszkę i dopiero wyjmujemy ją z wody i otwieramy. Miksujemy masę blenderem, jeśli pojawiły się grudki.

Sposób trudniejszy – domowy kajmak waniliowy

Składniki:
600 g cukru
100 ml mleka 3,2%
200 ml śmietanki 30%
nasionka z 1 laski wanilii
100 g miękkiego masła

Wykonanie: W garnku z grubym dnem gotujemy cukier z mlekiem, śmietanką i nasionami z laski wanilii do chwili, aż nabierze karmelowego koloru. Masę często mieszamy. Na końcu dodajemy miękkie masło, doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy do wystudzenia. Masa dość mocno zgęstnieje.

Warto wiedzieć!
Dulce de leche to mleczny deser, bardzo prosty do wykonania w domu. Zwany jest inaczej kajmakiem, masą krówkową bądź sosem karmelowym. Obecnie bez problemu można kupić gotowy, jednak nie zawsze odpowiada nam jego jakość. Domowy kajmak można zrobić na dwa sposoby, które opisujemy poniżej. Jest wykorzystywany głównie do smarowania babeczek czy przekładania ciast, szczególnie mazurków.

opracowanie i Zdjęcie: Justyna Wojczyńska / www.figazmakiem.art

 

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!