Jabłka z kruszonką
Chciałoby się wołać, że nareszcie wiosna. Czas na ogrodowe przyjęcia lub kawę pod kwitnącymi drzewami. Oto pyszny deser na ciepło, który króluje ostatnio w naszym domu dzięki świętu patrona księdza Macieja, to on zachwycił nas wielkością tego skromnego deseru. Wydawałoby się, że jabłka na ciepło to raczej jesienią, lecz w towarzystwie kulki waniliowych lodów i bitej śmietany stają się idealnym wiosennym przysmakiem.
1 kg pokrojonych w kostkę jabłek
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 kostka masła
30 dkg mąki
1 szczypta soli
1 cukier wanilinowy
1 szklanka cukru
Jabłka z cukrem i cynamonem prużymy przez dziesięć minut, wykładamy do formy. Może być ceramiczna do tarty lub zwykła tortownica. Miękkie masło wyrabiamy z cukrem dodając mąkę i cukier wanilinowy i tworzymy kruszonkę. Posypujemy masę jabłkową i wkładamy na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!