TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 20 Kwietnia 2024, 00:13
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Gołąbki a'la lasagne

28.02.13

Gołąbki a'la lasagnegolabki

Wiele osób lubi gołąbki. Niezwykłe połączenie aromatu mięsa, ryżu i delikatnej kapusty w zimne dni daje poczucie zadowolenia i sytości. Niewielu jednak chętnie podejmuje się zwijania gołąbków. Dzisiejszy przepis to pomysł na łatwe i szybkie gołąbki. Smak tradycyjny, lecz forma przypominająca włoską lasagne.

 

70 dkg mięsa mielonego, 3 woreczki ryżu, 3 jajka, 1 kapusta biała, 1 koncentrat pomidorowy, 1/2 litra śmietany słodkiej do zup 18%, 1 cebula, 2 łyżki smalcu, sól, pieprz, majeranek, ketchup

 

Kapustę zaparzamy, ściągając kolejno liście. Ryż gotujemy do miękkości i chłodzimy. Mięso mieszamy z zimnym ryżem, dodajemy jajka i przyprawy oraz przesmażoną na smalcu cebulę, posiekaną w kostkę. Śmietanę mieszamy z kocentratem pomidorowym na zimno, gdy jest za gęsta, dodajemy trochę wody. Na blaszce do ciasta układamy nasze gołąbki. Najpierw trochę sosu na spód, liście kapusty pozbawione grubych przerostów, na to połowę mięsa, sos, kapustę, druga część mięsa i kapusta. Na wierzch możemy dać trochę ketchupu. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez godzinę. Kroimy w kostkę jak ciasto, podajemy z ketchupem lub sosem pomidorowym.

 

Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!