Gołąbki a'la lasagne
Wiele osób lubi gołąbki. Niezwykłe połączenie aromatu mięsa, ryżu i delikatnej kapusty w zimne dni daje poczucie zadowolenia i sytości. Niewielu jednak chętnie podejmuje się zwijania gołąbków. Dzisiejszy przepis to pomysł na łatwe i szybkie gołąbki. Smak tradycyjny, lecz forma przypominająca włoską lasagne.
70 dkg mięsa mielonego, 3 woreczki ryżu, 3 jajka, 1 kapusta biała, 1 koncentrat pomidorowy, 1/2 litra śmietany słodkiej do zup 18%, 1 cebula, 2 łyżki smalcu, sól, pieprz, majeranek, ketchup
Kapustę zaparzamy, ściągając kolejno liście. Ryż gotujemy do miękkości i chłodzimy. Mięso mieszamy z zimnym ryżem, dodajemy jajka i przyprawy oraz przesmażoną na smalcu cebulę, posiekaną w kostkę. Śmietanę mieszamy z kocentratem pomidorowym na zimno, gdy jest za gęsta, dodajemy trochę wody. Na blaszce do ciasta układamy nasze gołąbki. Najpierw trochę sosu na spód, liście kapusty pozbawione grubych przerostów, na to połowę mięsa, sos, kapustę, druga część mięsa i kapusta. Na wierzch możemy dać trochę ketchupu. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez godzinę. Kroimy w kostkę jak ciasto, podajemy z ketchupem lub sosem pomidorowym.
Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!