TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 28 Marca 2024, 22:33
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Gęś w sosie porzeczkowym

04.12.10

Gęś w sosie porzeczkowym

Trudno dziś szukać w pejzażu polskiej wsi wielkich, białych stad gęsi. Coraz rzadziej hodowane stały się także rzadkim gościem w sklepach mięsnych. A to przecież polska tradycja, sięgająca dawnych czasów. Tradycja kulinarna naszego kraju w czasie jesiennym posłuszna była zawsze przysłowia, że Na Marcina musi być gęsina. Już po Świętym Marcinie, ale nie możemy zapomnieć o gęsinie. Dziś proponuję, aby podać ją w sosie porzeczkowym, który smakiem nawiązuje do ojczystej czerniny.

6 udek z gęsi, 15 dag suszonych porzeczek czarnych, 100 ml czystej wódki, 2 ząbki czosnku, 3 winne jabłka, 2 łyżki oleju, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki miodu, sól, pieprz, papryka słodka, majeranek

Udka myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami: solą, pieprzem, majerankiem i papryką z olejem. Mięso wkładamy do lodówki na godzinę. Porzeczki zalewamy trzema szklankami wrzątku i zostawiamy. Na suchą, rozgrzaną patelnię wkładamy mięso opiekając je z każdej strony. Udka przekładamy do głębokiej patelni – bez tłuszczu. Chwilę opiekamy i pierwszym płynem, jakim podlewamy mięso jest wódka (szybko wlewamy – może się zapalić na patelni). Po odparowaniu wódki dodajemy zaparzone porzeczki i dusimy do miękkości. Po wyciągnięciu mięsa, a do sosu dodajemy miód i zagęszczamy roztworem z mąki pszennej. Podajemy z wydrążonymi i zapieczonymi jabłkami.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!