TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 16 Kwietnia 2024, 21:54
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Dorsz po amerykańsku

17.03.11

Dorsz po amerykańskudorsz

Wielki Post skłania nas do pewnej wstrzemięźliwości także w kuchni. Główną rolę w poście zawsze grała ryba. Proponuję dziś dorsza w ciekawej smakowo sezamowej skorupce, z cebulą i serem jako doskonały pomysł na postny posiłek.

4 filety z dorsza
1 paczka sezamu
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
2 cebule
4 łyżki ketchupu
4 plastry sera tostowego
Olej do smażenia
1 łyżka masła
Sól
Pieprz
Majeranek

Świeżego lub dobrze rozmrożonego dorsza osuszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Jajka rozbijamy i mieszamy z mąką. Każdy kawałek moczymy w cieście z jaj i mąki i obtaczamy w sezamie; smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Cebulę kroimy w półkrążki i smażymy na maśle dodając ketchup, sól pieprz i majeranek. Na każdy kawałek ryby kładziemy porcję przygotowanego sosu cebulowego, przykrywamy plastrem sera i chwilę zapiekamy na blaszce w mocno rozgrzanym piekarniku.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!