Dorsz na wakacje
Wśród naszych wakacyjnych podróży odwiedzamy wiele malowniczych miejsc. Jedni ruszają w góry, inni na mazurskie jeziora lub zachwycają się błękitem morza,tak jak grupa młodych z naszej krotoszyńskiej parafii z którymi zwiedzaliśmy niedawno wybrzeże Bałtyku, w czasie kolonii parafialnych. Wakacje to także czas specjalnych życzeń kulinarnych, a nad morzem obowiązkowo musi być dobra ryba. Proponuję dorsza w zalewie, otulonego kwaśnymi warzywami.
1 kg dorsza1 słoik ogórków konserwowych
1 słoik papryki czerwonej konserwowej
1/2 kg cebuli
1 słoik koncentratu pomidorowego
4 łyżki cukru
1 słoik ketchupu pikantnego
pieprz, liść laurowy
ziele angielskie, sól
bułka tarta, tłuszcz do smażenia
1/2 szklanki oleju
1/3 szklanki octu
Rybę myjemy i osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem. kroimy na mniejsze kawałki panierujemy w samej bułce - bez jaja i smażymy na złoty kolor w gorącym tłuszczu. w garnku gotujemy 2 szklanki wody z cukrem, przecierem, olejem, ketchupem, octem i pozostałymi przyprawami. ostudzoną rybę układamy w naczyniu przekładając pokrojoną papryką, ogórkiem i cebulą. zalewamy zimną zalewą i dobrze wychładzamy.
Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!