Czerwona kapusta
Jak przygotować do obiadu kapustę czerwoną, żeby była naszym dziełem i zachwycała naszych gości? Sposobów wiele, ale myślę, że ten, który ma śląskie pochodzenie jest najbardziej trafnym. Przyjechali goście ze śląska rozmiłowani w tradycyjnej kuchni, przygotowali kapustę po swojemu, więc i dziś dzielę się tym przepisem z drogimi Czytelnikami, życząc pysznych wakacyjnych obiadów.
główka czerwonej kapusty
1/2 kostki margaryny
4 łyżki octu spirytusowego
4 łyżki cukru
sól
pieprz czarny
liść laurowy
Kapustę szatkujemy. W garnku rozpuszczamy margarynę, na rozpuszczony tłuszcz wkładamy kapustę i dodajemy wszystkie przyprawy, oprócz octu. Dusimy w odkrytym garnku około 20 minut. Dodajemy ocet w połowie duszenia.
Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!