Ciasteczka półfrancuskie
Lubimy czasem zjeść coś słodkiego, szczególnie rozglądamy się za słodyczami wtedy, gdy ich po prostu nie ma w zasięgu naszej ręki. Dobrze jest pomyśleć wcześniej i zrobić małe zapasy. W metalowym pudełku mogą leżeć długo, zachowując swoją świeżość. Mowa o pysznych i prostych ciasteczkach. Wtedy nie będziemy musieli się obawiać, że zawiodła nas pamięć - bo nie kupiliśmy nic słodkiego. Właśnie - jeśli o pamięć chodzi, to w poprzednim numerze zapomniałem o ilości jajek do kremu - potrzebne są tam dwa całe. Pamięć to dobra rzecz, uświadamiam sobie przegryzając słodkie ciastko.
Składniki:
1 kg mąki pszennej
3 kostki masła lub margaryny
6 żółtek
21 łyżek wody
Wszystkie składniki mieszamy w misce i wyrabiamy ciasto. Wkładamy ciasto do lodówki na sześć godzin. Po rozwałkowaniu wykrawamy ciasteczka i pieczemy w 180 stopniach aż się lekko zarumienią. Po wystygnięciu lukrujemy.
Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!