TELEFON DO REDAKCJI: +48 62 766 07 17
Augustyna, Ingi, Jaromira 12 Sierpnia 2020, 23:36
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Budyń czekoladowy

Budyń czekoladowy

Składniki
50 g czekolady o zawartości min. 60% kakao
2 szklanki mleka
2 łyżeczki cukru
1 żółtko
2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Sposób przygotowania
Drobno siekamy czekoladę (możemy ją rozdrobnić w malakserze). Połowę mleka mieszamy z cukrem. Podgrzewamy. Dodajemy czekoladę i mieszamy trzepaczką, aż czekolada się rozpuści. Pozostałą część mleka mieszamy ze skrobią i roztrzepanym żółtkiem. Gdy podgrzewane mleko zacznie się gotować - dodajemy mleko ze skrobią i żółtkiem, i energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej, gęstej konsystencji. Zmniejszamy moc palnika. Możemy dosłodzić do smaku. Budyń czekoladowy przelewamy do salaterek i podajemy po ostudzeniu. Możemy go ozdobić owocami, sokiem lub domowym dżemem.

Domowy budyń

Budyń kojarzy się z dzieciństwem, królował na wakacjach u babci czy w przedszkolu po obiedzie. Ma ciekawą konsystencję i można go urozmaicić o ulubione dodatki takie jak bakalie lub owoce. To znakomity zamiennik słodkich przekąsek. Jest to popularny deser na bazie mleka, z dodatkiem cukru, skrobi, i z domieszką substancji smakowo-zapachowych. Deser można wykonać na dwa sposoby: kupić gotowy proszek do zalania gorącym mlekiem lub przygotować tradycyjny, domowy budyń wykorzystując naturalne składniki.
Domowy budyń jest znakomitym źródłem wapnia, a dodanie żółtka jaj wzbogaci go o wiele prozdrowotnych substancji odżywczych, między innymi żelazo, witaminę A oraz biotynę.O

 

Opracowanie i zdjęcie: Justyna Wojczyńska / www.figazmakiem.art

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!