TELEFON DO REDAKCJI: +48 62 766 07 17
Augustyna, Ingi, Jaromira 29 Września 2020, 01:09
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Biszkoptowa szarlotka

Biszkoptowa szarlotka

Nareszcie lato przyniosło nam świeże jabłka. Zwykłe papierówki rodzą we mnie piękne wspomnienia lat szkolnych. Drogę do mojej szkoły, a było jej cztery kilometry wyznaczała aleja jabłoni, które kwitły, gdy zbliżały się wakacje. Gdy trzeba było wracać do szkoły, obdarzały nas pysznymi, słodkimi jabłkami. Proponuję dziś prostą szarlotkę w postaci biszkoptowej rolady z jabłkami. Przepis bardzo prosty – a zarazem ciekawy. Ciasto nasycone jabłkami  i cynamonem niech przywraca w drogich Czytelnikach najpiękniejsze wspomnienia dzieciństwa.

1 kg jabłek, 6 jaj, 9 łyżek cukru, 4 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki cynamonu, 3 łyżki bułki tartej

Jabłka kroimy w małe cząstki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy je cynamonem i bułką tartą. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka i mąkę tworząc ciasto biszkoptowe. Nie dodajemy proszku do pieczenia. Jabłka zalewamy ciastem biszkoptowym i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni. Gorące ciasto sprawnie wyrzucamy z blachy na ściereczkę i delikatnie zwijamy, tworząc roladę. Posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!