TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 29 Marca 2024, 17:03
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Żurek postny lub wielkanocny

02.07.10

Żurek postny lub wielkanocny


Zakwas na żur: 30 dag mąki żytniej razowej, kawałek razowego chleba, 500 ml przegotowanej wody, 4 ząbki czosnku, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie
Do naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek, chleb, liść laurowy i ziele angielskie i zalewamy przegotowaną, ale zimną wodą (bardzo ważne). Mieszamy. Odstawiamy na 3-4 dni. Po przelaniu do butelki i szczelnym zamknięciu możemy przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Uwaga - za pierwszym razem żur może się nie zakwasić. Wtedy po kilku dniach wylewamy zawartość naczynia i nie myjąc go wsypujemy ponownie mąkę, dodajemy wszystkie składniki. Aby żur się dobrze kisił robimy go zawsze w tym samym naczyniu, a naczynia po kolejnych kiszeniach nie myjemy.

Zupa: ½ litra zakwasu, 4 białe kiełbasy, włoszczyzna, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach, majeranek, sól, ½ szklanki kwaśnej śmietany, 4 łyżki chrzanu, 4 jajka (dla wersji postnej)
Gotujemy wywar na warzywach i kiełbasie z wszystkimi przyprawami (w przypadku żuru postnego – tylko na warzywach). Pod koniec wyciągamy kiełbasę i kroimy w plastry. Dolewamy zakwas. Zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Podajemy zalewając kiełbasę lub ugotowane jajka gorącym żurem. Na środku robimy kleks z kwaśnej śmietany wymieszanej z chrzanem.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!