Zupa grzybowa
Kto z nas nie pamięta długich, jesiennych spacerów po lesie. Grzybobranie w blasku październikowego słońca czy jesiennego deszczu. Wieczory pachnące suszonymi grzybami i smak tradycyjnej zupy grzybowej. Pragnę dziś zaprezentować zupę, która zawsze przywracała nam siły po leśnych wędrówkach, gdy jako dziecko spędzałem długie godziny z mamą w poszukiwaniu smakowitych darów lasu.
30 dag suszonych grzybów
1 cebula
4 łyżki masła
4 – 5 litrów bulionu (może być z kostki)
1 kubek śmietany kremówki (150 ml)
pieprz w ziarnach
ziele angielskie
przyprawa do zup
Grzyby moczymy w zimnej wodzie około godziny, w tej samej wodzie gotujemy i większość wody odlewamy. Grzyby z niewielką ilością wody i przyprawami wkładamy do bulionu. Cebulę pokrojoną w kosteczkę szklimy na maśle i dodajemy do zupy. Kiedy grzyby są miękkie dodajemy śmietanę. Podajemy z makaronem typu łazanki.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!