TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 18 Kwietnia 2024, 20:36
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Zupa grzybowa

01.11.10

Zupa grzybowa


Kto z nas nie pamięta długich, jesiennych spacerów po lesie. Grzybobranie w blasku październikowego słońca czy jesiennego deszczu. Wieczory pachnące suszonymi grzybami i smak tradycyjnej zupy grzybowej. Pragnę dziś zaprezentować zupę, która zawsze przywracała nam siły po leśnych wędrówkach, gdy jako dziecko spędzałem długie godziny z mamą w poszukiwaniu smakowitych darów lasu.

30 dag suszonych grzybów
1 cebula
4 łyżki masła
4 – 5 litrów bulionu (może być z kostki)
1 kubek śmietany kremówki (150 ml)
pieprz w ziarnach
ziele angielskie
przyprawa do zup

Grzyby moczymy w zimnej wodzie około godziny, w tej samej wodzie gotujemy  i większość wody odlewamy. Grzyby z niewielką ilością wody i przyprawami wkładamy do bulionu. Cebulę pokrojoną w kosteczkę szklimy na maśle i dodajemy do zupy. Kiedy grzyby są miękkie dodajemy śmietanę. Podajemy z makaronem typu łazanki.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!