TELEFON DO REDAKCJI: +48 62 766 07 17
Klaudyny, Romana, Tomasza 18 Listopada 2018, 13:57
Dziś 5°C
Jutro 2°C
Szukaj w serwisie

Zapiekanka warzywna

Zapiekanka warzywna

Warzywa są niskokaloryczne i nie zawierają tłuszczu. Brokuły zawierają więcej białka niż stek! Mają właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne, wpływają pozytywnie na przewód pokarmowy i poprawiają wzrok. Pomagają też leczyć anemię i dostarczają witamin. Kalafior natomiast, może zapobiegać niektórym nowotworom, chronić przed wrzodami, a także wspomagać leczenie reumatoidalnego zapalenia stawów. Pamiętajmy, że warzywa i owoce powinniśmy jeść pięć razy dziennie. Są one zdrową przekąską, przedłużają młodość i pozytywnie wpływają na zdrowie.

Ciekawostka!
Kolor warzyw łączy się z tym, jakie posiadają właściwości odżywcze. Czerwone warzywa pozytywnie wpływają na serce. Żółte dobrze wpływają na skórę, włosy i paznokcie. Zielone - oczyszczają z toksyn, natomiast te fioletowe mają działanie przeciwnowotworowe.

Składniki

  • ½ kalafiora
  • ½ brokuła
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 por
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 żółtka
  • 150 g żółtego sera
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania
Kalafior i brokuł dzielimy na różyczki, parzymy wrzątkiem i zalewamy zimną wodą. Marchewki kroimy w plasterki i gotujemy 10 minut. Czosnek i por kroimy w plasterki, a następnie podsmażamy na patelni, na rozgrzanym oleju. Wszystkie składniki układamy w naczyniu żaroodpornym. W garnuszku podgrzewamy śmietankę z solą, pieprzem i ziołami. Nie gotujemy. Gdy śmietanka przestygnie, dodajemy żółtka i energicznie mieszamy. Polewamy sosem warzywa. Całość posypujemy startym serem. Zapiekankę wstawiamy na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!