TELEFON DO REDAKCJI: +48 62 766 07 17
Antonii, Ignacego, Wiktora 17 Października 2018, 11:23
Dziś 16°C
Jutro 19°C
Szukaj w serwisie

Zalewajka z grzybami

Zalewajka z grzybami 

Październik rozmodlony Różańcem daje odczuć już powoli swój chłodny charakter. Większość z nas zaopatrzyła się już w grzyby, te z lasu czy z bazaru. Zachęcam, aby spróbować rozgrzewającej zalewajki - czyli historycznego już dzisiaj wiejskiego żuru na jesienne dni.

500 ml żuru, 6 ziemniaków, 30 dag grzybów leśnych, 30 dag boczku wędzonego, cebula, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki śmietany, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 łyżeczki majeranku, sól, pieprz

Ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę i zalewamy wodą - około 2 litry. Dodajemy pokrojone grzyby - jeśli suszone to wcześniej namoczone, dodajemy cebulę przekrojoną na pół, przyprawy i dwie łyżeczki soli. Wszystko gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Wyciągamy cebulę, mieszając wlewamy żur, dodajemy śmietanę i majeranek. Na koniec przeciśnięty czosnek. Chwilę jeszcze gotujemy. Nalewamy na talerze, na których już są skwarki z wysmażonego wcześniej boczku.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!