Wątróbka z jabłkami i cebulką
Składniki
500 g wątróbki drobiowej
szklanka mleka
1 cebula biała
1 cebula czerwona
2 jabłka
majeranek, olej rzepakowy
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Cebulę obieramy, kroimy w piórka i szklimy na oleju. Gdy zacznie się rumienić to ściągamy ją z patelni. Na tę samą patelnię wkładamy obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka, pokrojone w ósemki. Smażymy po 1 minucie z każdej strony i zdejmujemy z patelni. Na tę samą patelnię wkładamy umytą i wcześniej namoczoną w mleku wątróbkę. Mleko pozbawia wątróbkę goryczki, a dodatkowo nadaje mięsu niezwykłej delikatności. Doprawiamy majerankiem i smażymy ok. 5 minut. Następnie dodajemy podsmażoną wcześniej cebulkę i jabłka. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Przykrywamy patelnię i smażymy jej zawartość jeszcze przez ok. 5 minut.
Warto wiedzieć!
W wątróbce znajduje się duża ilość dobrze przyswajalnej witaminy A. Należy jednak ograniczyć jej spożywanie do 1 razu w tygodniu, ponieważ większa ilość mogłaby okazać się toksyczna. Jeśli uprawiacie sport i chcecie mieć piękną cerę - jedzcie wątróbkę.
opracowanie i Zdjęcie: Justyna Wojczyńska / www.figazmakiem.art
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!