TELEFON DO REDAKCJI: +48 62 766 07 17
Antonii, Ignacego, Wiktora 17 Października 2018, 12:19
Dziś 20°C
Jutro 19°C
Szukaj w serwisie

Tort naleśnikowy

Tort naleśnikowy

Wakacje to dobry czas na celebrowanie czasu z rodziną. Chwile te może umilić rewelacyjny tort naleśnikowy, przełożony delikatnym kremem budyniowym (jak do nadziewania pączków) i udekorowany świeżymi owocami. Tort nie jest wysoki. To tylko około 20 naleśników, ale jeśli użyjemy mniejszej patelni, usmażymy ich więcej, przez co tort będzie wyższy. Idealnie się kroi, nawet widelcem. Tort polecamy szczególnie dla dzieci, które zawsze zjadają go do ostatniego kawałka!

Składniki
Na naleśniki:
350 g mąki pszennej
700 ml mleka (3,2%)
200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
6 dużych jajek
szczypta soli, 3 łyżki cukru

Na krem budyniowy:
9 żółtek
150 g cukru
60 g mąki pszennej
670 ml mleka
4 krople aromatu
waniliowego

Do dekoracji:
180 g serka mascarpone, schłodzonego
kilka świeżych owoców np. brzoskwiń czy truskawek
bita śmietana, do ozdoby

Sposób przygotowania
Składniki umieszczamy w misie miksera i miksujemy na gładką masę. Możemy też wymieszać trzepaczką lub użyć blendera. Odstawiamy na 30 - 60 minut (naleśniki będą delikatniejsze). Robimy naleśniki. Żółtka i cukier ucieramy do białości i puszystości. Dodajemy 100 ml mleka, mąkę, krople wanilii i miksujemy. Resztę mleka zagotowujemy. Na wrzące mleko wlewamy masę żółtkową i gotujemy, mieszając często (jak budyń), do zgęstnienia. Gotujemy przez 1 - 2 minuty. Gotowy krem przykrywamy folią spożywczą. Studzimy i chłodzimy przez kilka godzin w lodówce. Serek mascarpone ucieramy. Dodajemy zimny krem budyniowy, w kilku turach, cały czas ucierając, do powstania gładkiego kremu. Naleśniki układamy na paterze na kształt tortu przekładając je kremem budyniowym z mascarpone. Tort dekorujemy świeżymi owocami i bitą śmietaną.

Opracowanie i zdjęcie: Justyna Wojczyńska
www.figazmakiem.art

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!