Sezonowy deser
Zielony i czerwony pełen lata i egzotycznego smaku. Pomysł na dzisiejszy deser zrodził się ze wspomnień mojej mamy, gdy jako dziecko została poczęstowana świeżymi ogórkami z miodem, nigdy nie byłem do tego przekonany. Minęło wiele czasu, gdy wziąłem się za eksperyment - do ogórków dodałem trochę sezonowych truskawek, doprawiając wszystko aksamitnym smakiem miodu. Zachęcam do wypróbowania i połączenia ze sobą dość różnych smaków. Mi udało się przekonać nawet najbardziej sceptycznych smakoszy – ze mną na czele.
1 świeży ogórek
½ kg truskawek
5 łyżek miodu
1 cytryna
½ szklanki śmietany kremówki
Ogórek i truskawki kroimy w dowolne kształty, układamy warstwowo w pucharkach. Miód rozpuszczamy w soku z cytryny i łączymy ze śmietaną polewając ogórki i truskawki. Dekorujemy cytryną lub miętą.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!