TELEFON DO REDAKCJI: +48 62 766 07 17
Antonii, Ignacego, Wiktora 17 Października 2018, 11:23
Dziś 16°C
Jutro 19°C
Szukaj w serwisie

Schab z jabłkami i cebulą

Schab z jabłkami i cebuląschab

Wieczory już coraz chłodniejsze, a wrzesień nas opuszcza, by zrobić miejsce październikowi. Chłodne dni zachęcają, aby spożyć coś pożywnego, co doda sił i energii - stąd dzisiaj proponuję sztukę mięsa w towarzystwie jabłek i cebuli co sprawi, że schab - z natury suchy, będzie soczysty i aromatyczny.

70 dag schabu bez kości w całości, 2 - 3 aromatyczne jabłka, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, pieprz, sól, majeranek, olej, papryka słodka

Z oleju, wszystkich przypraw i przeciśniętego czosnku przygotowujemy marynatę, którą nacieramy nakrojony wcześniej schab. Wkładamy do lodówki na trzy godziny. Jabłka i cebulę obieramy - kroimy w plastry. W nakrojone otwory ciasno nakładamy cebulę i jabłka. Całość ściskamy lub wiążemy nicią kuchenną i pieczemy około godziny w piekarniku w 180 stopniach Celsjusza w naczyniu żaroodpornym lub rękawie do pieczenia.

Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.


Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!