TELEFON DO REDAKCJI: +48 62 766 07 17
Ambrożego, Florentyny, Gawła 17 Października 2018, 02:55
Dziś 12°C
Jutro 20°C
Szukaj w serwisie

Sałatka z serem pleśniowym

Sałatka z serem pleśniowym

Składniki
100 g mixu sałat
1 czerwona cebula
200 g pomidorków
koktajlowych
1 zielony ogórek
100 g czarnych oliwek
150 g sera pleśniowego
typu lazur
4 łyżki ziaren słonecznika
4 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki soku z cytryny
sól, pieprz

Sposób przygotowania
Warzywa myjemy. Cebulę kroimy w piórka, pomidorki na połówki, ser w kostkę, oliwki w talarki, a zielonego ogórka kroimy obieraczką do warzyw wzdłuż, na plasterki. Słonecznik prażymy na patelni. Robimy sos energicznie mieszając olej, miód i cytrynę. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. W misce mieszamy sałatę, pomidorki, oliwki, cebulę i ogórka. Polewamy warzywa sosem, posypujemy serem pleśniowym i prażonym słonecznikiem.

Gram w zielone
Sałata ma wiele odmian. W warzywniakach możemy spotkać sałatę rzymską, masłową, lodową, roszponkę i wiele innych. Każda z nich ma inny smak, jednak ich właściwości są bardzo podobne. Warto, o ile to możliwe, kupować sałatę z upraw ekologicznych lub hodować ją samemu. Jedzenie sałaty wpływa pozytywnie na urodę, zdrowie, i dobre samopoczucie. Warto więc dodawać ją do sałatek i kanapek. Dzięki temu nasze posiłki będą kolorowe i przede wszystkim – zdrowe. Sałata jest niskokaloryczna, jest cennym źródłem błonnika i magnezu, wpływa na piękne włosy, skórę i paznokcie. Wspiera układ odpornościowy, pokarmowy i jest idealna dla zdrowia oczu.

Warto wiedzieć!
We Francji sałatę podaje się nawet po obiedzie, w formie podsumowania posiłku, w towarzystwie deski serów. Wówczas sałatę szarpie się palcami i polewa sosem winegret. Najlepiej smakuje z bagietką i winem.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!