Ptysie cytrynowe
Wakacje trwają w pełni. Upalne dni lata budzą w nas chęć na cos słodkiego i pięknego zarazem. Proponuję dziś cytrynowe ptysie z bitą śmietaną i truskawkami. To ostatnia szansa żeby rozkoszować się szczęśliwymi truskawkami takimi, które znają słońce i nie wiedzą co to nawozy. Smak ptysiów a w nim ukryte cytrynowe orzeźwienie, aromatyczne truskawki i wszystko spowite aksamitem śmietany sprawia, że słoneczne chwile lata stają się jeszcze piękniejsze i trwają jakby dłużej
Ciasto:
2 szklanki wody
½ kostki margaryny
2 ½ szklanki mąki
szczypta soli
4 jajka
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
1 cytryna
Wodę gotujemy z tłuszczem, dodajemy sól. Do gotującej masy wsypujemy mąkę, dobrze ucieramy aż do uzyskania szklistej masy. Po przestudzeniu ucieramy dodając po kolei jajka, na koniec dodajemy proszek do pieczenia i sok z cytryny. Wyciskamy ptysie przez tubę. Pieczemy aż się zarumienią.
Masa:
0,75 l. śmietany kremówki
3 zagęszczacze do śmietany
2 cukry waniliowe
pokrojone truskawki
Ubijamy do uzyskania jednolitej masy i nabijamy ptysie jednocześnie dodając truskawki.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!