Papryka faszerowana
Wrześniowe dni prowadzą nas do jesieni, która obdarza nas bogactwem ogrodów. Wśród tych darów zachwycająca kolorami i aromatem papryka. Zapraszam, aby podać paprykę nieco inaczej. Ubogacona mięsnym wnętrzem staje się idealnym daniem na jesienną kolację czy rodzinne przyjęcie.
0,5 kg mięsa mielonego
1 woreczek ryżu
1 cebula
5 dużych pieczarek
sól
pieprz
majeranek
1 jajko
bulion
5 papryk (czerwone lub żółte)
Mięso wykładamy do miski, ugotowany i przestudzony ryż dodajemy do mięsa, dokładamy posiekaną cebulę i pieczarki. Na koniec jajko. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Można dodać też czosnku. Papryce odcinamy górną część, wydrążamy pestki i nakładamy farsz. Możemy przykryć górną częścią lub posypać żółtym serem. Zapiekamy w naczyniu żaroodpornym, podlane bulionem, przez godzinę w piekarniku 200 stopni.
Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!