Faworki
Może narzekamy, że mało czasu, bo nawet nie ma kiedy zrobić karnawałowych przysmaków. Ciągle zabiegani zapominamy o tradycyjnych zwyczajach, które podpowiada nam kalendarz. Dzisiaj prosty przepis na tradycyjne faworki zwane chruścikami. Niech nam umilą krótki karnawał.
3 i 3/4 szklanki mąki, 15 żółtek, 6 łyżeczek gęstej śmietany, 3 łyżeczki cukru, 3 łyżeczki octu, soku z cytryny lub spirytusu, tłuszcz - do głębokiego smażenia, cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym - do obsypania
Z mąki, żółtek, śmietany, cukru i alkoholu zagniatamy ciasto (twarde jak na pierogi). Dobrze wyrabiamy, wybijamy ciasto wałkiem tak długo, aż wytworzą się pęcherzyki powietrza. Pozostawiamy na 1-2 godziny. Bardzo cienko rozwałkowujemy i wykrawamy faworki radełkiem. Rozgrzewamy tłuszcz, wkładamy faworki, a gdy się zrumienią przewracamy na drugą stronę. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym. Wystudzone chrusty przekładamy na talerze i obsypujemy cukrem pudrem.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!