TELEFON DO REDAKCJI: +48 62 766 07 17
Borysa, Magdy, Marii-Magdaleny 25 Maja 2019, 07:56
Dziś 15°C
Jutro 18°C
Szukaj w serwisie

Padre gotuje - dynia w occie

Dynia w occie

Sezon na dynię w pełni. Bardzo lubię jeść zimą mięsa, a nawet wędliny w towarzystwie aromatycznej dyni, na którą przepis dzisiaj podaję. Ta zwykła przekąska w czasie wystawnej staropolskiej, jesiennej kolacji staje się najważniejszym dodatkiem do pysznych dań.

dowolna ilość dyni, 1 szklanka octu 10%, goździki około 15-16 szt., ziele angielskie 5 ziaren, 10-15 czubatych łyżek cukru (lub wg uznania, dynia musi być słodko-kwaśna), 6 szklanek wody (jeżeli lubimy kwaśniejszą, dajemy 5 szklanek wody), sól

Dynię kroimy na dowolne kawałki, wydrążamy miąższ i kroimy w dowolną kostkę. Gotujemy wodę w dużym garnku, lekko solimy, do gotującej wody wkładamy pokrojoną dynię, należy ją zagotować i natychmiast wyciągamy łyżką cedzakową. Gotujemy zalewę, dodajemy cukier, ocet, ziele i goździki, gorącą dynię, ułożyć w słoiki, zalać gotującą zalewą (w każdym słoiczku ma być goździk), zakręcić, ustawić słoiczki do góry dnem na ręczniku. Następnie dobrze przykryć, zostawić do góry dnem do ostygnięcia (nie pasteryzować).

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!