TELEFON DO REDAKCJI: +48 62 766 07 17
Aleksandryny, Józefa, Nicety 19 Marca 2019, 20:50
Dziś 3°C
Jutro 8°C
Szukaj w serwisie

Pączki

Pączki 


„Powiedział Bartek, że zbliża się tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła”. Miała rację, Bartkowa z polskiego przysłowia, bo tłusty czwartek to okazja jak żadna inna, by sięgnąć po słodkie, puszyste i ociekające lukrem drożdżowe pączki. Ale czy każdy tłusty czwartek musi wiązać się z wizytą w cukierni? Większa będzie radość w rodzinie i nasza satysfakcja, gdy odważymy się naśladować Bartkową i sami nasmażymy pysznych pączków. W cukrze, z lukrem, a w środku ser, powidła czy tradycyjna róża? – To już kwestia naszej wyobraźni kulinarnej. Zachęcam do smażenia pączków i ten jeden dzień nie liczmy goniących nas kalorii. 

 

½ kg mąki pszennej,10 dag drożdży, 10 dag cukru, 10 dag masła, 5 żółtek, 1 całe jajko, ½ szklanki mleka, szczypta soli, 2 łyżki spirytusu

Z drożdży przygotowujemy rozczyn w minimalnej ilości ciepłego mleka, dodając trochę cukru i mąki. Żółtka i jajko ubijamy z cukrem i zaparzamy gorącym mlekiem nadal miksując. Dodajemy rozpuszczone drożdże i mąkę, a na koniec rozpuszczone masło. Rozkładamy ciasto na stole, wycinamy szklanką pączki napełniamy marmoladą różaną, lekko kulamy i kładziemy w ciepłe miejsce, żeby zaczęły garować i smażymy w głębokim, gorącym oleju.

 

Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.

ks. Przemysław Hęciak

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!