TELEFON DO REDAKCJI: +48 62 766 07 17
Beniaminy, Dariusza, Gabrieli 19 Grudnia 2018, 08:00
Dziś -6°C
Jutro -1°C
Szukaj w serwisie

Ogórki z kurkumą - padre gotuje

Ogórki z kurkumąogorki

Kończy się sierpień, koniec żniw, koniec wakacji. Trzeba pomyśleć o zimie, więc proponuję ogórki, te trochę przerośnięte i ostatnie, by połączyć je z kurkumą. Lekkie i delikatne o korzennym aromacie.

2 kg ogórków
Koper
Liść laurowy
Ziele angielskie
Goździki
Na zalewę:
5 szklanek wody
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
1 łyżka soli
1łyżeczka
kurkumy

Ogórki przygotowujemy krojąc je w słupki, możemy obrać ze skóry – jeśli stwierdzimy, że za twarda. Układamy pionowo w słoikach. Do każdego ze słoików dajemy: koper, 2 ziela angielskie, 1 liść laurowy, 2 goździki. Z podanych składników gotujemy zalewę, ogórki zalewamy wrzącą zalewą i pasteryzujemy maksymalnie 10 minut.

Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!