TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 17 Kwietnia 2024, 01:14
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Lasagne z cukinii

10.10.14

Lasagne z cukinii

cukiniaProponuję dziś lasagnę, w której rolę makaronu odegra cukinia. Danie proste i dietetyczne.

4 średniej wielkości cukinie (1 kg), 2 łyżki tartej bułki, olej do wysmarowania formy
Nadzienie: 1/2 kg mielonego mięsa drobiowego (z kurczaka lub indyka), średnia cebula, ząbek czosnku, 2 łyżki kocentratu pomidorowego (30%), szklanka mleka (250 ml), pęczek natki pietruszki, 2 łyżki oleju, łyżka suszonej bazylii, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, łyżeczka cukru. Sos beszamelowy: łyżka masła, czubata łyżka pszennej mąki, 2 szklanki zimnego mleka, szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej, sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Cebulę i czosnek kroimy drobno, natkę pietruszki siekamy. Cukinię kroimy na długie pasy, najlepiej obieraczką do warzyw, wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy solą i skrapiamy olejem, po czym wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Wyciągamy i studzimy. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę i czosnek, dodajemy mięso i smażymy, wlewamy mleko, dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Dusimy do odparowania połowy mleka. Przygotowujemy beszamel: rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, zdejmujemy z ognia, wlewamy zimne mleko, stawiamy na małym ogniu - mieszając przyprawiamy. W naczyniu żaroodpornym układamy plastry cukini, wlewając wcześniej trochę beszamelu, później mięso i tak na zmianę. Na wierzchu cukinia. Zalewamy resztą beszamelu i zapiekamy w piekarniku 180 stopni do 35 minut.

Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!