TELEFON DO REDAKCJI: +48 62 766 07 17
Ernesta, Jana, Marka 27 Marca 2019, 03:27
Dziś -4°C
Jutro 8°C
Szukaj w serwisie

Kurczak po indyjsku w pomidorach

Kurczak po indyjsku

Składniki
1 kg filetów z kurczaka
2 cebule
50 g masła
4 ząbki czosnku
2 łyżki mielonego imbiru
1 łyżka mielonego cynamonu
2 łyżki curry
1 łyżeczka pieprzu cayenne
2 łyżki białego octu winnego
1 puszka krojonych pomidorów
200 ml przecieru pomidorowego
150 ml śmietanki 30%
1 drobiowa kostka rosołowa
1 szklanka wody
300 g ryżu basmanti
sól

Sposób przygotowania
Posiekaną drobno cebulę podsmażamy na rozgrzanym maśle. Dokładamy posiekany czosnek i imbir. Po chwili wsypujmy cynamon, curry i pieprz cayenne. Całość mieszamy i dodajemy 2 łyżki octu winnego. Ponownie mieszamy. Dokładamy pomidory z puszki, przecier pomidorowy i śmietankę 30%. Ponownie mieszamy. Dodajemy pokruszoną kostkę rosołową i szklankę wody. Całość gotujemy do zredukowania sosu. Doprawiamy solą. Pokrojone filety również doprawiamy solą, podsmażamy przez chwilę na drugiej patelni i dodajemy do sosu. Gotujemy 15 minut. W międzyczasie gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podajemy ryż i sos w osobnych miseczkach.

Podróże kulinarne
Indie
Indie to piękne krajobrazy i charakterystyczna kuchnia. Przede wszystkim rządzą w niej przyprawy, które nadają potrawom charakterystyczny aromat. W Indiach używa się zwłaszcza ostrych przypraw, które bez problemu również jedzą dzieci. Wiele składników, które dziś uznaje się za nieodzowny element indyjskiej kuchni, pochodzi z różnych części świata - to skutek intensywnej wymiany handlowej przez wiele stuleci. W ten właśnie sposób do Indii trafił szafran, ale też ziemniaki, pomidory i chili. Zwłaszcza bez tych dwóch ostatnich trudno byłoby wyobrazić sobie dzisiejszą kuchnię indyjską.

Warto wiedzieć!
„Przyprawa curry” to wynalazek, który zdenerwowałby niejednego Hindusa. Wszystko przez to, że w Indiach taka przyprawa po prostu nie istnieje - za każdym razem jest to mieszanka różnych przypraw w innych proporcjach, odpowiadających właśnie przygotowywanemu daniu. W Indiach nie używa się gotowców.

Oprac. Justyna Wojczyńska

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

~ Maria O
2018-10-28  /  19:04

A czy można tę potrawę zrobić z wołowiną?