TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 19 Kwietnia 2024, 16:38
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Kieszonki schabowe

10.08.10

Kieszonki schabowe



Trudno wyobrazić sobie polski stół bez schabu. Znamy różne sposoby jego podawania od tradycyjnych kotletów przez schab pieczony ze śliwką lub morelą, w glazurze miodowej po schab w galarecie. Tradycyjny schabowy w polskiej kuchni pojawił się w XIX wieku, gdy przepis podała Lucyna Ćwierczakiewiczówna w 1860 roku w książce „365 obiadów za pięć złotych”. Od tego czasu króluje na ucztach i zwykłych obiadach. Dziś proponuję, aby aromatyczny ser i słone salami schować w schabowych kieszonkach.

5 grubszych kawałków schabu bez kości, 5 plastrów sera żółtego (najlepiej tostowego), 10 cienkich plastrów salami, 2 jajka, bułka tarta, mąka pszenna, sól,  pieprz, olej do smażenia

Schab nacinamy nożem tak, aby powstały kieszonki, lekko rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ser owijamy plastrami salami i wkładamy do naszych kieszonek. Panierujemy w mące, jajku i bułce – starając się szczelnie zakleić otwory kieszonek. Smażymy na oleju, na wolnym ogniu, często przewracając do uzyskania złotego koloru.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!