TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 16 Kwietnia 2024, 08:15
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Kanapka z figą

02.10.17

Figi
Nazywane owocami zdrowia, ponieważ mają wyjątkowe wartości odżywcze. Są dobre na trawienie, łagodzą stres, dzięki wysokiej zawartości magnezu. Suszone owoce mają dużą ilość wapnia – największą spośród wszystkich roślin! Dlatego są wyjątkowo cenne przy walce z anemią, wzmacniają zęby i kości. Ugotowane w mleku są lekiem na bolące gardło. Zatem wybierając te owoce nasz organizm nie dostaje przysłowiowej „figi z makiem”, lecz porządną dawkę zdrowia. Zielone figi najbardziej nadają się do suszenia, natomiast te w kolorze ciemnofioletowym najlepsze są na surowo. Po umyciu pod bieżącą wodą figi powinno się od razu zjeść.
kanapka z figą
dowolne pieczywo
odrobina masła
serek śmietankowy (150-200 g)
łyżeczka cukru pudru
cynamon
figi
świeży rozmaryn
migdały
owoce nerkowca
orzechy włoskie
pestki dyni
miód gryczany
sól

Sposób przygotowania
Pieczywo delikatnie posmaruj masłem. Serek śmietankowy wymieszaj z cukrem pudrem. Nałóż grubszą warstwę serka  na wybrane pieczywo, posyp cynamonem i delikatnie solą. Połóż cienkie plasterki dojrzałych fig, posyp posiekanymi i podprażonymi migdałami, orzechami włoskimi, czy orzechami nerkowca. Możesz też dodać suszone pestki dyni. Całość polej delikatnie miodem. Na koniec dodaj kilka listków świeżego rozmarynu.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!