TELEFON DO REDAKCJI: +48 62 766 07 17
Bolka, Cezaryny, Marioli 25 Marca 2019, 14:49
Dziś 8°C
Jutro 5°C
Szukaj w serwisie

Jadalne prezenty

Jadalne prezenty

Do Świąt Bożego Narodzenia pozostało już tylko kilka dni. Wśród przygotowań najważniejsze jest przygotowanie duszy na narodzenie w niej Syna Bożego. W tym czasie robimy wiele postanowień, uczestniczymy w rekolekcjach, przystępujemy do sakramentu pojednania. Bez tego Święta będą pozbawione radości, która płynie z obecności Boga w duszy. Tą radością dzielmy się z najbliższymi przy wspólnym stole, przy cieple życzliwych spojrzeń i pośród śpiewu kolęd. Obdarujmy ich własnoręcznie przygotowanymi upominkami pokazując, że poświęciliśmy przedświąteczny czas z myślą o nich.

Cytryny w syropie
Składniki:
8 cytryn, 250 g cukru, ½ szklanki miodu, 1 szklanka wody
Wykonanie: Do rondelka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Z 2 cytryn wyciskamy sok i wlewamy do rondla. Pozostałe 6 cytryn kroimy w plastry. Płyn zagotowujemy i dodajemy na 3 minuty plastry cytryny. Po wyjęciu cytryn z rondelka, układamy je w słoiczkach. Wodę delikatnie studzimy i dodajemy miód i mieszamy. Syropem zalewamy cytryny. Słoiczki szczelnie zamykamy i przechowujemy w lodówce.

Muffinki piernikowe z kremem cynamonowym
Muffinki piernikowe: 200 g mąki,150 g cukru, 1 łyżka cukru wanilinowego, 1 łyżka przyprawy piernikowej, 1 łyżeczka kawy
rozpuszczalnej, 1 łyżka cynamonu, 1½ łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody szczypta soli, 80 ml mleka, 2 łyżki miodu, 125 ml oleju roślinnego, 150 ml maślanki, 2 jajka 
Krem cynamonowy: 250 g mascarpone, 130 ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 1 łyżka cynamonu 

Wykonanie
Muffinki piernikowe: W misce umieszczamy składniki sypkie: mąkę, cukier, cukier wanilinowy, przyprawę piernikową, kawę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oraz odrobinę soli. Dokładnie mieszamy. Do garnuszka wlewamy mleko z miodem, mieszamy i podgrzewamy do rozpuszczenia miodu. Do drugiej miski wlewamy pozostałe składniki płynne: olej, maślankę i jajka. Wlewamy mleko z miodem i całość mieszamy rózgą. Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy na jednolitą masę, bez grudek. Ciasto wlewamy do papilotek umieszczonych w formie do muffinek. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez 25 minut lub do suchego patyczka.
Krem cynamonowy: Mascarpone, śmietankę, cukier puder i cukier wanilinowy ubijamy, aż powstanie gładki i gęsty krem. Pod koniec miksowania dodajemy cynamon. Krem wykładamy na muffinki za pomocą rękawa cukierniczego, ozdabiamy zgodnie z preferencjami.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!