Autorzy Archiwum Galeria Polecane Kontakt Ogłoszenia

2016-12-21 16:11:53

Zapraszam dzisiaj do wigilijnego stołu na Kaszuby. Wigilia na Kaszubach to historycznie skromna kuchnia, w której nie zabrakło nigdy tego co dała ziemia. Oczywiście pierwsze miejsce miały ryby, ale też nie zabrakło ciekawych i nie znanych u nas potraw, które do dzisiaj są specjalnością kaszubskich gospodyń. Może warto podczas zbliżającej się Wigilii spróbować kaszubskich smaków. Czytelnikom życzę, aby święta Bożego Narodzenia obfitowały nie tylko na naszych stołach, ale przede wszystkim w naszych sercach miłością i pokojem, który przynosi Nowonarodzony Zbawiciel.

Kaszubska zupa brządowazupa
½  kg mieszanki suszonych owoców
(jabłek, gruszek, śliwek, brzoskwiń i moreli)
2/3 szklanki cukru, 1/2 szklanki śmietany 18%
Kluski:
1/2 kg ziemniaków, 4 łyżki mąki pszennej,
1 łyżka śmietany 18%, 1/2 łyżeczki soli

Owoce z cukrem zalewamy 2 litrami wody i gotujemy do miękkości. Ziemniaki ścieramy na tarce i mieszamy z mąką, śmietaną i solą. Wyrabiamy na gładką masę. Na wrzącą zupę kładziemy niewielkie kluseczki przy pomocy łyżki i zabielamy śmietaną.

Młodzachmlodach
Ciasto: 4 szkl. mąki, 1/2 kostki masła,
4 żółtka,1 jajo, 1/2 szkl. mleka, 1/2 szkl. Cukru
rodzynki
Rozczyn:10 dag drożdży, 2 łyżki mąki,
łyżka cukru, 1/4 szkl. mleka.
Kruszonka: 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki masła,1/2 szklanki cukru,
3/4 szklanki mąki
Z drożdży, mąki, cukru i mleka robimy rozczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Składniki na kruszonkę zagniatamy i odstawiamy. Mąkę przesiewamy przez sito. W rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy masło i cukier, podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Do przesianej maki wlewamy rozczyn drożdżowy, następnie rozpuszczone masło z mlekiem, żółtka oraz jajo. Wyrabiamy ręka lub drewniana łyżką, tak długo aż ciasto nie będzie się kleiło. Dodajemy rodzynki i ponownie wyrabiamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto wykładamy na blachę posmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką, posypać kruszonką i odstawić do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 minut.

Tatar ze śledzia po kaszubskutatar
60 dag płatów śledziowych, 2-3 cebule,
3 ogórki kiszone,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
2-3 łyżki oleju,
1 łyżka musztardy, pieprz, mielona ostra papryka, 3-4 jajka, natka pietruszki

Śledzie wcześniej wymoczone, siekamy na drobne kawałki, cebulę, ogórki i ugotowane na twardo jajka kroimy w drobną kosteczkę. Wszystko razem mieszamy dodając przyprawy, przecier pomidorowy, musztardę i natkę pietruszki. Tatar możemy podać na grzankach z chleba razowego.

Dodaj komentarz

Aby dodać komentarz, prosimy o przepisanie wyrazów z obrazka. Wyrazy muszą być oddzielone spacją.

Padre gotuje

Pozostałe kategorie
komentarz redaktora
w słowie bożym
prawo kanoniczne
meandry czwartej wladzy
sacrum w muzyce
nauka spoleczna kosciola

Opiekun nr 12(499) od 4 czerwca 2017

Zapytaj w parafii o nowego "Opiekuna", a w nim m.in rozmowa z ks. bpem Edwardem Janiakiem, o tajemnicach fatimskich i wielowiekowej tradycji asysty w Stawie.

Zamów prenumeratę

 

Kwartalnik "Opiekuna" -
Okno Wiary 1(9) 2017

w którym pragniemy rozmawiać z naszymi Czytelnikami o wierze, Kościele, rodzinie i historii

ARCHIWUM KWARTALNIKA

banner

Padre gotuje humor26330

Drewniane kościólki Jasna i ta druga strona 25 lat diecezji

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Więcej