Autorzy Archiwum Galeria Polecane Kontakt Ogłoszenia

2016-11-16 10:13:51

Filety z gęsi w warzywach

Polska i trochę już zapomniana tradycja podpowiada,  że na Świętego Marcina musi być gęsina. Cała gęś to może za dużo - więc proponuje dzisiaj filety z gęsi w towarzystwie aromatycznych warzyw.

2 filety z gęsi, 1 łyżka masła, 1 szklanka bulionu warzywnego, 100 ml ciemnego piwa, tymianek, 4 marchewki, 1 cebula, 20 dag pieczarek, 2 łyżki oleju, sól, pieprz

Filety oczyszczamy i osuszamy. Nacieramy solą, pieprzem i odrobiną tymianku. Odstawiamy na 30 min. Na patelni rozpuszczamy masło, kładziemy na nim filety skórą do dołu i smażymy ok. 5 min, by się przyrumieniły. Obracamy je na drugą stronę i smażymy jeszcze 2–3 min. Przekładamy do żaroodpornego naczynia. Podlewamy bulionem podgrzanym z piwem. Pieczemy około godziny w temp. 200 st. C. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy do zeszklenia cebulę. Dodajemy pieczarki i marchewkę, chwilę przesmażamy. Warzywa podlewamy wodą, dusimy pod przykryciem około 10 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso podajemy z warzywami.

Dodaj komentarz

Aby dodać komentarz, prosimy o przepisanie wyrazów z obrazka. Wyrazy muszą być oddzielone spacją.

Padre gotuje

Pozostałe kategorie
komentarz redaktora
w słowie bożym
prawo kanoniczne
meandry czwartej wladzy
sacrum w muzyce
nauka spoleczna kosciola
okladka 1516

Opiekun nr 5(518) od 25 luty 2018

Zapytaj w parafii o nowego "Opiekuna", a w nim m.in o rekolekcjach z postem Daniela w Bąblinie - pierwszym ośrodku w Polsce, który połączył to, co duchowe z tym co cielesne.

Zamów prenumeratę

 

baner
banner
figazmakiem
Drewniane kościólki Jasna i ta druga strona 25 lat diecezji

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Więcej