Autorzy Archiwum Galeria Polecane Kontakt Ogłoszenia

2016-11-03 10:38:54

Bogracz śląskibogracz

Zapraszam dzisiaj w podróż na Górny Śląsk. Tam w jesienne wieczory na stołach pojawia się bogracz – nazwa owego gulaszu tajemnicza, choć zdradzę, że to po prostu odmiana pikantnej zupy węgierskiej. Zachęcam do skosztowania tej aromatycznej i sycącej zupy.

1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego, 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 6 ziemniaków, 40 dag pieczarek, 1 przecier pomidorowy, papryka słodka, sól, pieprz, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, smalec

Mięso kroimy w grubą kostkę, posypujemy obficie słodką papryką i wrzucamy na rozgrzany smalec. Smażymy aż do przypalenia papryki - charakterystyczny zapach kawy. Dodajemy pokrojone dość grubo warzywa: cebulę, papryki, ziemniaki, pieczarki i wszystko mieszamy. Kiedy warzywa się podsmażą zalewamy bulionem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i gotujemy. Kiedy składniki miękną dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięty czosnek i majeranek. Gotujemy, aż wszystko będzie miękkie.

Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.

Dodaj komentarz

Aby dodać komentarz, prosimy o przepisanie wyrazów z obrazka. Wyrazy muszą być oddzielone spacją.

Padre gotuje

Pozostałe kategorie
komentarz redaktora
w słowie bożym
prawo kanoniczne
meandry czwartej wladzy
sacrum w muzyce
nauka spoleczna kosciola
okladka 25

Opiekun nr 25(512) od 3 grudnia 2017

Zapytaj w parafii o nowego "Opiekuna", a w nim m.in. rozmowa z kustoszem kaliskiego sanktuarium ks. prałatem Jackiem Plotą, który opowiedział o swojej osobistej relacji z Patriarchą z Nazaretu i o radościach posługi w sanktuarium.

Zamów prenumeratę

 

baner
banner
figazmakiem
Drewniane kościólki Jasna i ta druga strona 25 lat diecezji

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Więcej