Autorzy Archiwum Galeria Polecane Kontakt Ogłoszenia

2016-10-18 10:40:18

Zalewajka z grzybami 

Październik rozmodlony Różańcem daje odczuć już powoli swój chłodny charakter. Większość z nas zaopatrzyła się już w grzyby, te z lasu czy z bazaru. Zachęcam, aby spróbować rozgrzewającej zalewajki - czyli historycznego już dzisiaj wiejskiego żuru na jesienne dni.

500 ml żuru, 6 ziemniaków, 30 dag grzybów leśnych, 30 dag boczku wędzonego, cebula, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki śmietany, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 łyżeczki majeranku, sól, pieprz

Ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę i zalewamy wodą - około 2 litry. Dodajemy pokrojone grzyby - jeśli suszone to wcześniej namoczone, dodajemy cebulę przekrojoną na pół, przyprawy i dwie łyżeczki soli. Wszystko gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Wyciągamy cebulę, mieszając wlewamy żur, dodajemy śmietanę i majeranek. Na koniec przeciśnięty czosnek. Chwilę jeszcze gotujemy. Nalewamy na talerze, na których już są skwarki z wysmażonego wcześniej boczku.

Dodaj komentarz

Aby dodać komentarz, prosimy o przepisanie wyrazów z obrazka. Wyrazy muszą być oddzielone spacją.

Padre gotuje

Pozostałe kategorie
komentarz redaktora
w słowie bożym
prawo kanoniczne
meandry czwartej wladzy
sacrum w muzyce
nauka spoleczna kosciola

Opiekun nr 12(499) od 4 czerwca 2017

Zapytaj w parafii o nowego "Opiekuna", a w nim m.in rozmowa z ks. bpem Edwardem Janiakiem, o tajemnicach fatimskich i wielowiekowej tradycji asysty w Stawie.

Zamów prenumeratę

 

Kwartalnik "Opiekuna" -
Okno Wiary 1(9) 2017

w którym pragniemy rozmawiać z naszymi Czytelnikami o wierze, Kościele, rodzinie i historii

ARCHIWUM KWARTALNIKA

banner

Padre gotuje humor26330

Drewniane kościólki Jasna i ta druga strona 25 lat diecezji

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Więcej