Autorzy Archiwum Galeria Polecane Kontakt Ogłoszenia

2016-10-07 09:47:46

Schab z jabłkami i cebuląschab

Wieczory już coraz chłodniejsze, a wrzesień nas opuszcza, by zrobić miejsce październikowi. Chłodne dni zachęcają, aby spożyć coś pożywnego, co doda sił i energii - stąd dzisiaj proponuję sztukę mięsa w towarzystwie jabłek i cebuli co sprawi, że schab - z natury suchy, będzie soczysty i aromatyczny.

70 dag schabu bez kości w całości, 2 - 3 aromatyczne jabłka, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, pieprz, sól, majeranek, olej, papryka słodka

Z oleju, wszystkich przypraw i przeciśniętego czosnku przygotowujemy marynatę, którą nacieramy nakrojony wcześniej schab. Wkładamy do lodówki na trzy godziny. Jabłka i cebulę obieramy - kroimy w plastry. W nakrojone otwory ciasno nakładamy cebulę i jabłka. Całość ściskamy lub wiążemy nicią kuchenną i pieczemy około godziny w piekarniku w 180 stopniach Celsjusza w naczyniu żaroodpornym lub rękawie do pieczenia.

Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.


Dodaj komentarz

Aby dodać komentarz, prosimy o przepisanie wyrazów z obrazka. Wyrazy muszą być oddzielone spacją.

Padre gotuje

Pozostałe kategorie
komentarz redaktora
w słowie bożym
prawo kanoniczne
meandry czwartej wladzy
sacrum w muzyce
nauka spoleczna kosciola
okladka 25

Opiekun nr 25(512) od 3 grudnia 2017

Zapytaj w parafii o nowego "Opiekuna", a w nim m.in. rozmowa z kustoszem kaliskiego sanktuarium ks. prałatem Jackiem Plotą, który opowiedział o swojej osobistej relacji z Patriarchą z Nazaretu i o radościach posługi w sanktuarium.

Zamów prenumeratę

 

baner
banner
figazmakiem
Drewniane kościólki Jasna i ta druga strona 25 lat diecezji

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Więcej