Autorzy Archiwum Galeria Polecane Kontakt Ogłoszenia

2016-09-21 11:36:18

Ciasteczka z jabłkiem

Wrześniowe sady obdarowały nas soczystymi jabłkami. Ich zapach i aromat zachęcają, by znalazły się w naszych inspiracjach kulinarnych. Proponuję dzisiaj eleganckie i pyszne półfrancuskie ciasteczka z jabłkiem.

25 dag tłustego lub półtłustego białego sera (nie kremowego twarożku), 25 dag zimnego masła, 25 dag mąki pszennej, 3 kwaśne jabłka, szczypta soli, cukier puder 

Ze zmielonego lub przeciśniętego sera, masła, mąki i soli ugniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy we folię i chłodzimy przez godzinę w lodówce. Jabłka obieramy i kroimy w półksiężyce. Ciasto rozwałkowujemy i szklanką wyciskamy krążki, kładziemy na połowie jabłko i zakładamy drugą połową ciasta. Jabłka możemy doprawić cynamonem. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po ostygnięciu posypujemy obficie cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Aby dodać komentarz, prosimy o przepisanie wyrazów z obrazka. Wyrazy muszą być oddzielone spacją.

Padre gotuje

Pozostałe kategorie
komentarz redaktora
w słowie bożym
prawo kanoniczne
meandry czwartej wladzy
sacrum w muzyce
nauka spoleczna kosciola
okladka 25

Opiekun nr 25(512) od 3 grudnia 2017

Zapytaj w parafii o nowego "Opiekuna", a w nim m.in. rozmowa z kustoszem kaliskiego sanktuarium ks. prałatem Jackiem Plotą, który opowiedział o swojej osobistej relacji z Patriarchą z Nazaretu i o radościach posługi w sanktuarium.

Zamów prenumeratę

 

baner
banner
figazmakiem
Drewniane kościólki Jasna i ta druga strona 25 lat diecezji

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Więcej