Autorzy Archiwum Galeria Polecane Kontakt Ogłoszenia

2016-09-21 11:36:18

Ciasteczka z jabłkiem

Wrześniowe sady obdarowały nas soczystymi jabłkami. Ich zapach i aromat zachęcają, by znalazły się w naszych inspiracjach kulinarnych. Proponuję dzisiaj eleganckie i pyszne półfrancuskie ciasteczka z jabłkiem.

25 dag tłustego lub półtłustego białego sera (nie kremowego twarożku), 25 dag zimnego masła, 25 dag mąki pszennej, 3 kwaśne jabłka, szczypta soli, cukier puder 

Ze zmielonego lub przeciśniętego sera, masła, mąki i soli ugniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy we folię i chłodzimy przez godzinę w lodówce. Jabłka obieramy i kroimy w półksiężyce. Ciasto rozwałkowujemy i szklanką wyciskamy krążki, kładziemy na połowie jabłko i zakładamy drugą połową ciasta. Jabłka możemy doprawić cynamonem. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po ostygnięciu posypujemy obficie cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Aby dodać komentarz, prosimy o przepisanie wyrazów z obrazka. Wyrazy muszą być oddzielone spacją.

Padre gotuje

Pozostałe kategorie
komentarz redaktora
w słowie bożym
prawo kanoniczne
meandry czwartej wladzy
sacrum w muzyce
nauka spoleczna kosciola

Opiekun nr 17(504) od 13 sierpnia 2017

Zapytaj w parafii o nowego "Opiekuna", a w nim m.in. reportaż z pierwszych dni pieszej pielgrzymki na Jasną Górę, o reanimacji tradycji robienia bukietów na uroczystość Matki Bożej Zielnej oraz pomaganiu dzięki podróżowaniu rowerem.

Zamów prenumeratę

 

kwartlanik

Kwartalnik "Opiekuna" -
Okno Wiary 2(10) 2017

w którym pragniemy rozmawiać z naszymi Czytelnikami o wierze, Kościele, rodzinie i historii.
W najnowszym numerze o św. Józefie

ARCHIWUM KWARTALNIKA

banner
Drewniane kościólki Jasna i ta druga strona 25 lat diecezji

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Więcej