Autorzy Archiwum Galeria Polecane Kontakt Ogłoszenia

2011-03-17 12:13:28

Dorsz po amerykańskudorsz

Wielki Post skłania nas do pewnej wstrzemięźliwości także w kuchni. Główną rolę w poście zawsze grała ryba. Proponuję dziś dorsza w ciekawej smakowo sezamowej skorupce, z cebulą i serem jako doskonały pomysł na postny posiłek.

4 filety z dorsza
1 paczka sezamu
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
2 cebule
4 łyżki ketchupu
4 plastry sera tostowego
Olej do smażenia
1 łyżka masła
Sól
Pieprz
Majeranek

Świeżego lub dobrze rozmrożonego dorsza osuszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Jajka rozbijamy i mieszamy z mąką. Każdy kawałek moczymy w cieście z jaj i mąki i obtaczamy w sezamie; smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Cebulę kroimy w półkrążki i smażymy na maśle dodając ketchup, sól pieprz i majeranek. Na każdy kawałek ryby kładziemy porcję przygotowanego sosu cebulowego, przykrywamy plastrem sera i chwilę zapiekamy na blaszce w mocno rozgrzanym piekarniku.

Dodaj komentarz

Aby dodać komentarz, prosimy o przepisanie wyrazów z obrazka. Wyrazy muszą być oddzielone spacją.

Artykuły

Pozostałe kategorie
komentarz redaktora
w słowie bożym
prawo kanoniczne
meandry czwartej wladzy
sacrum w muzyce
nauka spoleczna kosciola
okladka 15

Opiekun nr 17(530) od 12 sierpnia 2018

Zapytaj w parafii o nowego "Opiekuna", a w nim m.in
artykuły o Matce Bożej w różnych odsłonach

Zamów prenumeratę

 

baner
banner
figazmakiem
Drewniane kościólki Jasna i ta druga strona 25 lat diecezji

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Więcej