Autorzy Archiwum Galeria Polecane Kontakt Ogłoszenia

2016-05-19 11:47:00

Młoda kapusta z kopremmloda

Wreszcie się pojawiła. Zielona, soczysta i dobrze jej w towarzystwie młodych ziemniaków - to młoda kapusta. Sposobów na jej przygotowanie jest bardzo wiele. Przypomnę dzisiaj przepis, jaki pamiętam z rodzinnego domu. 

2 młode kapusty

łyżka soli

2 łyżki cukru

2 szklanki wody

1/3 szklanki octu

2 łyżki smalcu

1/2 łyżeczki pieprzu mielonego

Pęczek kopru

Kapustę szatkujemy, w garnku gotujemy wodę (tylko dwie szklanki) z solą, cukrem, octem, pieprzem, smalcem. Wrzucamy kapustę i dusimy na wolnym ogniu do miękkości, uważając, aby się nie rozgotowała. Na koniec ewentualnie doprawiamy i wsypujemy posiekany koper. 

Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.


Dodaj komentarz

Aby dodać komentarz, prosimy o przepisanie wyrazów z obrazka. Wyrazy muszą być oddzielone spacją.

Artykuły

Pozostałe kategorie
komentarz redaktora
w słowie bożym
prawo kanoniczne
meandry czwartej wladzy
sacrum w muzyce
nauka spoleczna kosciola
okladka

Opiekun nr 21(508) od 8 października 2017

Zapytaj w parafii o nowego "Opiekuna", a w nim m.in. rozmowa z postulatorką służebnicy Bożej z diecezji kaliskiej s. Włodzimiry.

Zamów prenumeratę

 

kwartlanik

Kwartalnik "Opiekuna" -
Okno Wiary 2(10) 2017

w którym pragniemy rozmawiać z naszymi Czytelnikami o wierze, Kościele, rodzinie i historii.
W najnowszym numerze o św. Józefie

ARCHIWUM KWARTALNIKA

banner
figazmakiem
Drewniane kościólki Jasna i ta druga strona 25 lat diecezji

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Więcej