Autorzy Archiwum Galeria Polecane Kontakt Ogłoszenia

2016-03-23 10:55:14

Wielkanoc spotkaniem z miłosiernym Zbawicielem i rodziną

Zbliżające się Święta to przede wszystkim spotkanie. Miłosierny Zbawiciel pragnie spotkać nas na drodze naszego życia, aby przywrócić nam nadzieję. Spotkać Jezusa to napełnić się na nowo wiarą i pokojem. To On mówi do nas: „Pokój Wam!” Pragnie on jednocześnie, abyśmy tą radość dzielili z tymi, których spotykamy na naszej drodze życia. Okazją są święta i spotkanie przy świątecznym stole. Proponuję dzisiaj pieczeń z jajkiem z mięsa mielonego, roladki z szynki napełnione sałatką i aromatycznego keksa, jako deser. Wszystkim czytelnikom i miłośnikom kulinarnej strony „Opiekuna” życzę z całego serca radości i nadziei, której źródłem jest zmartwychwstanie Jezusa. 


Keks z bakaliami:pieczen

5 jajek

2 szklanki mąki

25 dag masła

szklanka cukru

1 cukier wanilinowy

30 dag mieszanych bakalii (rodzynki, migdały, orzechy, suszone figi, kandyzowane owoce, skórka pomarańczowa)

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

kilka kropli aromatu rumowego

Przygotowujemy bakalie. Większe owoce kroimy w kostkę (rodzynki i figi można wcześniej namoczyć w rumie albo winiaku). Orzechy i migdały grubo siekamy (wcześniej posypujemy je niewielka ilością cukru, żeby nie podskakiwały na deseczce). Miękkie masło miksujemy na kremową masę z cukrem, szczyptą soli i cukrem wanilinowym. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku. Wlewamy aromat rumowy, na końcu wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i bakaliami. Mieszamy całość i przekładamy do wyłożonej pergaminem formy keksowej. Keks pieczemy ok. godzinę w temperaturze 180 st. C. Studzimy, wyjmujemy z pergaminem. Najlepiej owinąć w ściereczkę i schować w chłodne miejsce na dwa dni.

Pieczeń z jajkiempieczen

80 dag mięsa mielonego (wołowo-wieprzowe)

1 duża cebula

4 jajka

1 sucha bułka

pieprz

sól

2 łyżki koperku

czerwona papryka w proszku

majeranek

olej

Cebulę obieramy, drobno kroimy, szklimy na oleju. Gotujemy 3 jajka na twardo. Bułkę moczymy w wodzie, odciskamy, dodajemy do mięsa. Do masy wbijamy jedno jajko, dodajemy koperek, cebulę, sól i pieprz do smaku. Wyrabiamy masę. 
Formę do pieczenia wykładamy folią aluminiową. Następnie przekładamy masę i formujemy klopsa. Wkładamy ugotowane jajka (po długości) i przykrywamy resztą masy. Wierzch klopsa posypujemy czerwoną papryką i majerankiem. Zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190/180 st. przez około 50 minut. Pod koniec pieczenia odwijamy pieczeń z folii.

Sałatka pieczarkowa w szynce  salatka

100 g ryżu

2 ćwiartki z kurczaka

200 g pieczarek

łyżeczka curry

3-4 łyżki majonezu

sól

pieprz

olej

szynka w plastrach

Ryż gotujemy w osolonej wodzie i studzimy. Mięso gotujemy - może być od rosołu i drobno kroimy. Pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy na odrobinie oleju. Wszystko łączymy, doprawić do smaku solą, pieprzem i curry, dodajemy majonez. Dokładnie mieszamy. Sałatkę nakładamy w szynkę, zawijamy i związujemy szczypiorkiem. 

Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.

Dodaj komentarz

Aby dodać komentarz, prosimy o przepisanie wyrazów z obrazka. Wyrazy muszą być oddzielone spacją.

Artykuły

Pozostałe kategorie
komentarz redaktora
w słowie bożym
prawo kanoniczne
meandry czwartej wladzy
sacrum w muzyce
nauka spoleczna kosciola
okladka

Opiekun nr 21(508) od 8 października 2017

Zapytaj w parafii o nowego "Opiekuna", a w nim m.in. rozmowa z postulatorką służebnicy Bożej z diecezji kaliskiej s. Włodzimiry.

Zamów prenumeratę

 

kwartlanik

Kwartalnik "Opiekuna" -
Okno Wiary 2(10) 2017

w którym pragniemy rozmawiać z naszymi Czytelnikami o wierze, Kościele, rodzinie i historii.
W najnowszym numerze o św. Józefie

ARCHIWUM KWARTALNIKA

banner
figazmakiem
Drewniane kościólki Jasna i ta druga strona 25 lat diecezji

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Więcej