Autorzy Archiwum Galeria Polecane Kontakt Ogłoszenia

2015-12-16 10:35:10

Pachnące pierniki

W szkole na Majkowie w Kaliszu zapachniało świętami. Klasa druga piekła pierniki. Przepis ten trafił do szkoły 18 lat temu od babci jednej z absolwentek. Warto uczyć się od najmłodszych, którzy podzielili się ze mną szczególną recepturą.

Ciasto: 1,5 kg mąki, 0,5 kg tłuszczu, 0,5 kg cukru, 6 jaj, paczka kakao, ½ słoiczka miodu, łyżeczka sody oczyszczonej, łyżeczka proszku do pieczenia, przyprawa do pierników. Polewa: 15 łyżek cukru, 15 łyżek kwaśnej śmietany, 0,5 dag margaryny, łyżka kakao, gorzka czekolada

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawę do pierników. Tłuszcz roztapiamy z miodem. Robimy karmel z 6 łyżek cukru i odrobiny wody. Wlewamy karmel do miodu i tłuszczu. Przestudzony tłuszcz, miód i karmel dodajemy do mąki. Jajka ubijamy  z cukrem i również dodajemy do mąki. Wszystko wyrabiamy i odstawiamy w chłodne miejsce do następnego dnia. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy pierniki, układamy je na posypanej mąką blaszce. Pierniki pieczemy w 190°C około 10 min. Wszystkie składniki polewy zagotować. Pierniki posmarować i posypywać bakaliami.

Dodaj komentarz

Aby dodać komentarz, prosimy o przepisanie wyrazów z obrazka. Wyrazy muszą być oddzielone spacją.

Artykuły

Pozostałe kategorie
komentarz redaktora
w słowie bożym
prawo kanoniczne
meandry czwartej wladzy
sacrum w muzyce
nauka spoleczna kosciola
okladka 25

Opiekun nr 25(512) od 3 grudnia 2017

Zapytaj w parafii o nowego "Opiekuna", a w nim m.in. rozmowa z kustoszem kaliskiego sanktuarium ks. prałatem Jackiem Plotą, który opowiedział o swojej osobistej relacji z Patriarchą z Nazaretu i o radościach posługi w sanktuarium.

Zamów prenumeratę

 

baner
banner
figazmakiem
Drewniane kościólki Jasna i ta druga strona 25 lat diecezji

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Więcej