Autorzy Archiwum Galeria Polecane Kontakt Ogłoszenia

2015-12-03 11:19:11

Kurczak w sosiekurczak

2 łyżki oliwy, 3 filety z kurczaka (ok. 700 g), sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
Sos: 2 łyżki oliwy extra virgin, 1 nieduża cebula, 2 ząbki czosnku, 1/3 łyżeczki chili, 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 1 puszka pomidorów, 1/2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 125 g mascarpone, rukola lub bazylia

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy  cebulę i smażymy przez 7-8 minut aż będzie miękka, ale nie zrumieniona. Dodajemy czosnek, chili i słodką paprykę, podsmażamy przez kolejne 2 minuty. Dodajemy pomidory, cukier i oregano, doprawiamy solą. Mieszamy i gotujemy przez 15 minut aż sos zgęstnieje. W drugiej patelni mocno rozgrzewamy oliwę. Piersi doprawiamy z dwóch stron solą i pieprzem. Smażymy po 2-3 minuty z każdej strony. Do sosu pomidorowego dodajemy mascarpone i mieszamy. Przelewamy do naczynia do zapiekania. Na wierzchu układamy piersi z kurczaka. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Posypujemy rukolą lub bazylią, podajemy z dowolnym dodatkiem np. makaronem lub pieczywem.

Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.

Dodaj komentarz

Aby dodać komentarz, prosimy o przepisanie wyrazów z obrazka. Wyrazy muszą być oddzielone spacją.

Artykuły

Pozostałe kategorie
komentarz redaktora
w słowie bożym
prawo kanoniczne
meandry czwartej wladzy
sacrum w muzyce
nauka spoleczna kosciola
okladka 25

Opiekun nr 25(512) od 3 grudnia 2017

Zapytaj w parafii o nowego "Opiekuna", a w nim m.in. rozmowa z kustoszem kaliskiego sanktuarium ks. prałatem Jackiem Plotą, który opowiedział o swojej osobistej relacji z Patriarchą z Nazaretu i o radościach posługi w sanktuarium.

Zamów prenumeratę

 

baner
banner
figazmakiem
Drewniane kościólki Jasna i ta druga strona 25 lat diecezji

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Więcej