Autorzy Archiwum Galeria Polecane Kontakt Ogłoszenia

2015-03-16 09:46:38

Sałatka śledziowa

sledziowkaCzas Wielkiego Postu zobowiązuje nas do pomysłowości w przyrządzaniu potraw. Proponuję sałatkę ze śledziem, która zachwyca smakiem i bogactwem kolorów.

4-5 ugotowanych ziemniaków, 1 cebula, 4 filety śledziowe solone lub w oleju, 3 ogórki kiszone,
2 średnie ugotowane buraki, 3 jajka, majonez

Śledzie, jeśli są solone, moczymy w wodzie dwie godziny. Następnie namaczamy jeszcze około pół godziny w mleku. Osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę, parzymy wrzątkiem i odcedzamy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Buraki ścieramy na tarce jarzynowej. Ziemniaki i ogórki kroimy w kostkę. W przezroczystej misce składniki układamy warstwami: ziemniaki, cebulę, śledzie, majonez, ogórki, buraki, majonez i jajka.

Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.

Dodaj komentarz

Aby dodać komentarz, prosimy o przepisanie wyrazów z obrazka. Wyrazy muszą być oddzielone spacją.

Artykuły

Pozostałe kategorie
komentarz redaktora
w słowie bożym
prawo kanoniczne
meandry czwartej wladzy
sacrum w muzyce
nauka spoleczna kosciola
okladka 25

Opiekun nr 25(512) od 3 grudnia 2017

Zapytaj w parafii o nowego "Opiekuna", a w nim m.in. rozmowa z kustoszem kaliskiego sanktuarium ks. prałatem Jackiem Plotą, który opowiedział o swojej osobistej relacji z Patriarchą z Nazaretu i o radościach posługi w sanktuarium.

Zamów prenumeratę

 

baner
banner
figazmakiem
Drewniane kościólki Jasna i ta druga strona 25 lat diecezji

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Więcej