Autorzy Archiwum Galeria Polecane Kontakt Ogłoszenia

2014-11-21 11:40:23

Gęś po polsku

gesTrochę zapomniana w polskiej kuchni wytworna gęś, najlepiej smakuje na jesienne obiady. Według powiedzenia: „na Świętego Marcina - gęsina”. Zachęcam, nie bójmy się gęsiny, która chyba najbardziej reprezentuje kuchnię polską.

1 gęś (około 4 kg)
majeranek
4 winne jabłka (szara reneta)
sól
pieprz

Gęś oczyszczamy, odkrawamy nadmiar tłuszczu, nacieramy solą i pieprzem, wnętrze obficie wysypujemy majerankiem. Do środka wkładamy pokrojone w kostkę jabłka wymieszane także z przyprawami. Zaszywamy i zostawiamy najlepiej na całą dobę w lodówce. Nagrzewamy piekarnik do 140 stopni wraz z brytfanką typu gęsiarka, kiedy się nagrzeje wkładamy gęś, pieczemy około 3 godzin - pierwsza godzina 140 stopni, druga - 180 stopni, ostatnią godzinę 200 stopni można polewać wytworzonym sosem. Smakuje wytwornie z pyzami.

Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.

Dodaj komentarz

Aby dodać komentarz, prosimy o przepisanie wyrazów z obrazka. Wyrazy muszą być oddzielone spacją.

Artykuły

Pozostałe kategorie
komentarz redaktora
w słowie bożym
prawo kanoniczne
meandry czwartej wladzy
sacrum w muzyce
nauka spoleczna kosciola
okladka 25

Opiekun nr 25(512) od 3 grudnia 2017

Zapytaj w parafii o nowego "Opiekuna", a w nim m.in. rozmowa z kustoszem kaliskiego sanktuarium ks. prałatem Jackiem Plotą, który opowiedział o swojej osobistej relacji z Patriarchą z Nazaretu i o radościach posługi w sanktuarium.

Zamów prenumeratę

 

baner
banner
figazmakiem
Drewniane kościólki Jasna i ta druga strona 25 lat diecezji

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Więcej