Autorzy Archiwum Galeria Polecane Kontakt Ogłoszenia

2013-12-04 12:49:56

Gruszka w winiegrucha


Wokół nas coraz zimniej, jesienne dni, a szczególnie długie wieczory budzą coraz większą tęsknotę za czymś, co przypomina nam lato. Wyjątkowy, ale prosty deser może nam przywrócić nadzieję i radość słonecznych dni.

6 twardych gruszek
20 dag suszonych moreli
1 białe wino (słodkie)
1 gorzka czekolada
2 łyżki masła
goździki
ziele angielskie
cynamon w korze
płatki migdałowe

Gruszki obieramy, pozostawiając ogonek. U dołu wydrążamy dość głęboko, usuwając szypułkę nasienną. Gruszki nadziewamy morelami, układamy w garnku, zalewamy winem dodajemy przyprawy: goździki, ziele angielskie i cynamon. Gotujemy na lekkim ogniu, aż do zeszklenia się gruszek. Wykładamy na talerz i polewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej z dodatkiem masła, posypujemy migdałami.

Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.

Dodaj komentarz

Aby dodać komentarz, prosimy o przepisanie wyrazów z obrazka. Wyrazy muszą być oddzielone spacją.

Artykuły

Pozostałe kategorie
komentarz redaktora
w słowie bożym
prawo kanoniczne
meandry czwartej wladzy
sacrum w muzyce
nauka spoleczna kosciola
okladka 22

Opiekun nr 22(509) od 22 października 2017

Zapytaj w parafii o nowego "Opiekuna", a w nim m.in. o pracującej w Etiopii Magdalenie Fiec, która odkryła swoje misyjne powołanie podczas studiów na Politechnice Śląskiej.

Zamów prenumeratę

 

kwartlanik

Kwartalnik "Opiekuna" -
Okno Wiary 2(10) 2017

w którym pragniemy rozmawiać z naszymi Czytelnikami o wierze, Kościele, rodzinie i historii.
W najnowszym numerze o św. Józefie

ARCHIWUM KWARTALNIKA

banner
figazmakiem
Drewniane kościólki Jasna i ta druga strona 25 lat diecezji

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Więcej