Autorzy Archiwum Galeria Polecane Kontakt Ogłoszenia

2013-08-14 12:45:26

Brazylijskie krokiety z dorsza krokiety

Światowe Dni Młodzieży już za nami. Tysiące młodych zgromadzonych w Rio di Janeiro. I nasz Ojciec Święty Franciszek jak zawsze zadziwiający wszystkich swoją prostotą i miłością do ludzi. Wszystko to budzi w nas wiarę i nadzieję w Kościół młodych ludzi. Zastanawiam się, czym częstowano młodych w Brazylii, czy były krokiety z dorsza? Niech dzisiejsza propozycja pozwoli nam jeszcze na chwilę powrócić do tych pięknych dni przez brazylijską kuchnię.

60 dag filetów z dorsza

3 ziemniaki

3 jajka

2 cebule

5 łyżek żółtego startego sera

1 szklanka mąki

¾  szklanki mleka 

¾ oleju

sól, pieprz, cytryna, bułka tarta

Rybę wkładamy do wrzątku, gotujemy ok. 5 minut i rozdrabniamy. Ziemniaki ścieramy na tarce, cebulę kroimy i wszystko łączymy, dodajemy jajka, wyrabiamy ze startym serem, mąką i mlekiem, przyprawiamy solą i pieprzem. Formujemy  wałeczki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy ze wszystkich stron na złoty kolor, obracając na rozgrzanym oleju. 

Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.

Dodaj komentarz

Aby dodać komentarz, prosimy o przepisanie wyrazów z obrazka. Wyrazy muszą być oddzielone spacją.

Artykuły

Pozostałe kategorie
komentarz redaktora
w słowie bożym
prawo kanoniczne
meandry czwartej wladzy
sacrum w muzyce
nauka spoleczna kosciola
okladka 24

Opiekun nr 24(511) od 19 listopada 2017

Zapytaj w parafii o nowego "Opiekuna", a w nim m.in. "Brat naszego Boga" - pożegnanie ze św. Albertem oraz artykuł o niedawno otwartej Pustelni Salezjańskiej "Ognisko Miłosierdzia"

Zamów prenumeratę

 

kwartlanik

Kwartalnik "Opiekuna" -
Okno Wiary 2(10) 2017

w którym pragniemy rozmawiać z naszymi Czytelnikami o wierze, Kościele, rodzinie i historii.
W najnowszym numerze o św. Józefie

ARCHIWUM KWARTALNIKA

banner
figazmakiem
Drewniane kościólki Jasna i ta druga strona 25 lat diecezji

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Więcej