Autorzy Archiwum Galeria Polecane Kontakt Ogłoszenia

2013-02-13 10:58:39

Oponki z seremoponki

Oto karnawał w pełni. Pamiętam, że zawsze w tym czasie w domu pojawiały się tajemnicze oponki. Pyszne, słodkie i trochę dziwne w swym smaku. Proste słodkości karnawałowe, mogą się pojawić na naszych stołach za sprawą twarogu, który odgrywa tu główną rolę. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu na karnawałowe słodkości.

50 dkg białego sera półtłustego (może być zmielony)

3 jajka

3 łyżki kwaśnej śmietany

3 łyżki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

1 łyżeczka sody oczyszczone

2 - 3 szklanki mąki pszennej 

(dałem trzy)

Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i zagniatamy na miękkie, nieklejące ciasto (zaczynamy od 2 szklanek mąki i w razie potrzeby podsypywać). Ciasto rozwałkowujemy na grubość około ½ cm i wycinamy oponki, np. przy pomocy szklanki i zakrętki lub kieliszka. Wrzucamy na głębszy, rozgrzany olej, smażymy z obu stron, osączamy z tłuszczu, posypujemy obficie cukrem pudrem.

Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.

Dodaj komentarz

Aby dodać komentarz, prosimy o przepisanie wyrazów z obrazka. Wyrazy muszą być oddzielone spacją.

Artykuły

Pozostałe kategorie
komentarz redaktora
w słowie bożym
prawo kanoniczne
meandry czwartej wladzy
sacrum w muzyce
nauka spoleczna kosciola
okladka

Opiekun nr 21(508) od 8 października 2017

Zapytaj w parafii o nowego "Opiekuna", a w nim m.in. rozmowa z postulatorką służebnicy Bożej z diecezji kaliskiej s. Włodzimiry.

Zamów prenumeratę

 

kwartlanik

Kwartalnik "Opiekuna" -
Okno Wiary 2(10) 2017

w którym pragniemy rozmawiać z naszymi Czytelnikami o wierze, Kościele, rodzinie i historii.
W najnowszym numerze o św. Józefie

ARCHIWUM KWARTALNIKA

banner
figazmakiem
Drewniane kościólki Jasna i ta druga strona 25 lat diecezji

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Więcej