Autorzy Archiwum Galeria Polecane Kontakt Ogłoszenia

2012-04-05 12:58:01

„Wszystkiego stworzenia dzień radości nastaje” - czas zażywać Świąt! Wszystkim drogim Czytelnikom życzę smacznych Świąt, pełnych nadziei, miłości i pokoju, który przynosi nam zmartwychwstały Zbawiciel.

Polędwica po polskupoledwica

50 dag  polędwiczki wieprzowej

20 dag boczku wędzonego

Kilka korniszonów w plastrach

2-3 łyżki oliwy

2-3 łyżki musztardy

3 łyżki smalcu

Majeranek

Pieprz czarny mielony

Nić kuchenna

Polędwiczki lekko nacinamy wzdłuż mięśnia, lekko rozbijamy, smarujemy musztardą, oprószamy majerankiem, przykrywamy plasterkami boczku, układamy korniszony i mocno zwijamy w ciasną roladę, umacniając nicią. Tak przygotowane polędwiczki oprószamy solą, pieprzem, smarujemy oliwą, odstawiamy na godzinę. Smażymy na smalcu w patelni lub brytfannie, aż mięso się zarumieni, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy około 25 minut. Podajemy na ciepło z utworzonym własnym sosem lub na zimno.

 

Sałatka wielkanocnasalatka wielkanocna

30 dag ugotowanej białej kiełbasy

15 dag żółtego sera

1 główka sałaty lodowej

1 łyżka kiełków rzeżuchy lub rzodkiewki

4 rzodkiewki

 

Sos:

½ szklanki majonezu

¼ szklanki mleka

1 łyżka płynnej przyprawy do zup

1 łyżka ostrej musztardy

1 łyżka posiekanego czosnku

1 łyżka natki pietruszki

Pieprz czarny mielony, sól

Sos: majonez mieszamy z musztardą, czosnkiem, natką pietruszki, przyprawą, solą, pieprzem i rozcieńczamy mlekiem. Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki. Ser ścieramy na długie paski. Sałatę kroimy także w cienkie paski. Rzodkiewkę kroimy w plasterki. Układamy na płaskim talerzu sałatę, kiełbasę, rzodkiewki i polewamy sosem, możemy posypać kiełkami i schłodzić w lodówce.

 

Mazurek na waflachmazurek

4 suche wafle

Bakalie do dekoracji

1 gorzka czekolada

2 łyżki masła

Na masę mleczną:

25 dag mleka w proszku

20 dag margaryny

1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki cukru

3 łyżeczki cukru waniliowego

Dżem o smaku owoców leśnych

Na masę czekoladową:

1 słoik (duży) kremu czekoladowego 

do smarowania pieczywa

1 paczka sucharków

Przygotowujemy masę mleczną: mleko, margarynę, cukier i cukier waniliowy gotujemy w jednym garnku i pozostawiamy do ostygnięcia. Kiedy już jest całkowicie zimne, wsypujemy mleko w proszku i mieszamy na jednolitą masę. Wkładamy do lodówki i schładzamy, gdyby jednak masa była jeszcze zbyt rzadka można ją zagęścić kleikiem ryżowym. Przygotowujemy masę czekoladową: sucharki mielimy w maszynce do mięsa, mieszamy z kremem czekoladowym na jednolitą i chrupiącą masę. Na pierwszym waflu rozkładamy 3/4 masy czekoladowej. Dolną część wafla, którym przykryjemy masę czekoladową smarujemy dżemem i przykrywamy. Kolejną warstwę smarujemy masą mleczną, możemy posypać bakaliami. Znów dolną część wafla smarujemy dżemem i na kolejny kładziemy resztę masy mlecznej i pokruszoną masę czekoladową na zasadzie ciemnych łatek. przykrywamy waflem i zostawiamy na minimum godzinę. Kroimy na mazurki i smarujemy czekoladą rozpuszczoną z masłem. Dekorujemy bakaliami lub gotowymi dekoracjami do ciast.

 

Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.

Dodaj komentarz

Aby dodać komentarz, prosimy o przepisanie wyrazów z obrazka. Wyrazy muszą być oddzielone spacją.

Artykuły

Pozostałe kategorie
komentarz redaktora
w słowie bożym
prawo kanoniczne
meandry czwartej wladzy
sacrum w muzyce
nauka spoleczna kosciola
okladka

Opiekun nr 21(508) od 8 października 2017

Zapytaj w parafii o nowego "Opiekuna", a w nim m.in. rozmowa z postulatorką służebnicy Bożej z diecezji kaliskiej s. Włodzimiry.

Zamów prenumeratę

 

kwartlanik

Kwartalnik "Opiekuna" -
Okno Wiary 2(10) 2017

w którym pragniemy rozmawiać z naszymi Czytelnikami o wierze, Kościele, rodzinie i historii.
W najnowszym numerze o św. Józefie

ARCHIWUM KWARTALNIKA

banner
figazmakiem
Drewniane kościólki Jasna i ta druga strona 25 lat diecezji

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Więcej